Amintiri
Amintiri – Inceputuri

Amintiri – Inceputuri

Tin minte ca odata ai intrebat-o pe mamaie: Cum era Costin cand era mic? M-am hotarit sa-ti povestesc episodic (daca  mai  esti interesat). Copilaria mea a fost influentata mult de locul in care m-am nascut : Cartierul Floreasca.

Ca sa ilustrez influenta acestui cartier al florilor asupra mea , redau urmatorul dialog din filmul Troia :

-Briseis : Why did you choose this life ?

-Achile : What life ?

-Briseis : Being a great warrior .

-Achile : I chose nothing. I was born and that’s who I am.

Deci m-am nascut in luna Mai , pe strada Donizzeti din Floreasca.

Cartierul asta a debutat pe la sfarsitul anilor ‘30 , ca un proiect imobiliar (urbanizacion) al familiei Negroponte (dupa nume cred ca erau “macedoni”), pe malul lacului Floreasca. Spre deosebire de alt “machedon” Becali ,cel care a vandut terenuri in  Pipera si de restul l-a durut in cot, aceasta familie  a construit  proiectul “como dios manda”, adica intai reteaua de canalizare, dupa care reteaua electrica , dupa care strazile si abia dupa aceea a inceput sa vanda loturi de teren pentru constructii. Constructia de vile si mici blocuri a mers progresiv pana in anul 1947 , cand au venit (cum au venit) comunistii la putere si intreaga zona a fost nationalizata. Noua guvernare a hotarat sa faca din Floreasca  un cartier model  pentru familiile tinere si nevoiase, pentru a  demonstra superioritatea noii oranduiri. Astfel, cu ajutorul excelentilor specialisti formati in oranduirea trecuta (anii ’20-’30), printre vechile constructii au aparut noi blocuri cu mult spatiu verde intre ele. Harta cartierului seamana cu un “mic Manhattan” cu strazi (Nord-Sud) perpendiculare pe doua bulevarde (Est-Vest).

Toate strazile au primit nume de compozitori, cele doua bulevarde numindu-se (din motive evidente in epoca) Chaikovski si Glinka. Astfel a luat fiinta o mixtura (melting pot) formata din locuitorii cladirilor construite pana in 1947  si saracii (ai mei erau tineri asistenti universitari) veniti dupa aceea. Noile blocuri aveau  toate  intre ele spatii de joaca pentru copii (balansoare, solarii cu nisip etc…)

Uite ca m-a prins povestea , dar din lipsa de spatiu si timp (trebuie sa intru intr-o sedinta), nu mai pot  continua acum.

5 thoughts on “Amintiri – Inceputuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.