Amintiri 8 – Omul potrivit, la timpul potrivit

Ca să vezi ce înseamnă omul potrivit , la locul și la timpul potrivit.

La sfarșitul anilor ’60, în atmosfera apăsătoare ce a urmat după Praga ‘68, moment în care s-a dat de înțeles foarte clar că din blocul comunist se iese doar cu picioarele înainte , în România au aparut doi tineri: Ilie Nastase și Ion Țiriac, care pur și simplu ne-au făcut să credem că a fi român,  înseamnă ceva deosebit.   Era un sentiment unic, să-i vezi pe băieții aștia la televizor pe meleaguri străine, cum câștigau meciuri. cu toată lumea in contră.

Din acel moment, puștimea din cartier a fost lovită de febra tenisului. Dotați cu singurele rachete disponibile pe piață ( faimosul model Reghin-alb) , pe cele două terenuri de ciment din curtea liceului, băteam mingea de tenis de câte ori aveam ocazia.  Meciurile debutau într-o notă de respect general, care degenera pe nesimțite in : „băga-mi-aș” , „dați-aș „, etc.

Regretatul Ștefan Georgescu, care pe vremea aceea în afară de a fi căpitanul echipei de Cupa Davis a României era și profesor de sport la Liceul Rosetti , ne striga de pe un teren vecin unde ținea ora de sport : „GENTELMENI !!!”.   Vreau să spun că după aceea , vreme de cinci minute pe terenul nostru puteai să juri că ești la Wimbledon: politețe britanică 100% ( după care bineînteles că reveneam la rădăcinile noastre latine).

Pe strada Barbu Văcărescu se construise recent baza sportivă a  întreprinderii Automatica (plămânul economic al cartierului). În bază se găseau terenul de fotbal al echipei Automatica aflată veșnic in divizia B(segunda) și o duzină de terenuri de tenis pe zgura. Ca o paranteză, dacă voiai să te înveselești de weekend, te duceai la meci ( unde fotbal nu prea exista , dar atmosfera era tonifiantă).

Suporterii echipei care juca în echipament roșu, o comparau cu F.C. Liverpool și strigătul de încurajare era „C’MON REDS !”. În plus, atacantul central al echipei pe nume Gherase, era alintat/înjurat cu apelativul “ Garry”.

Pe terenurile de zgură de aici, am învațat singuri să jucăm tenis, atât cât ne permitea talentul fiecăruia. Totul a mers bine până când, într-o zi de meci, a trecut coloana oficială a lui  Ceaușescu (omul nepotrivit , în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit) . Ceaușescu care era foarte obișnuit să rezolve lucrurile “ în mare” , a zis : „ĂȘTIA SUNT ÎN URMĂ CU PRODUCȚIA ȘI LOR LE ARDE DE FOTBAL !?”

A doua zi au fost trimise bulldozere care au făcut baza una cu pământul. Povestea asta demonstrează cât bine sau rău poate face un om, aflat într-o poziție potrivită sau nepotrivită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.