
Amintiri 17 – Doi „G” si un „D”
Secretarul General al PCR din anii 50-60 , Gheorghe Gheorghiu DEJ (Ana, Luca si cu Dej au bagat spaima in burgheji), era “in particular” un tip petrecaret. Dupa ce (influentat fiind foarte tare de vintul rece venit de la Est) ,in anii ’50 a bagat spaima in burgheji , decimand practic elitele romanesti prin diverse puscarii , pe la inceputul anilor ’60 s-a gandit omul ca ar fi cazul sa procedeze la o reconciliere nationala. Fiind la baza muncitor electrician ,a inceput procesul cu clasa muncitoare si astfel , ce facea dansul pentru sine (cam trei sferturi) , facea si pentru muncitori (cam un sfert). De exemplu , atunci cand si-a construit vila pesonala si complexul de vile de protocol (existent si astazi) pe malul vestic al Lacului Floreasca , a construit pe malul estic si Strandul Popular. Cetatenii veniti la strand aveau uneori ocazia sa-l vada peste lac , la nici 100 de metri , pe Ghita Dej pe pontonul vilei sale. Amator de petreceri pe la restaurante ( mai ales la “Pescarus” din Parcul Herastrau) , programul localurilor populare era prelungit pana noaptea tarziu.
Dupa acest prim pas s-a gandit (dupa model PCUS/CRIMEEA), sa-si construiasca o vila de vacanta pe malul Marii Negre si de asemenea un complex de vile de protocol. Locatia a fost aleasa la sud de satul Costinesti , in padurea Comorova , care incepea imediat dupa Halta Pescaru’. Pentru o reconciliere si cu breasla intelectualilor , a ordonat sa fie inclusa in complexul de protocol si o Casa de Creatie a Scriitorilor.
Intrebat ce parere are despre are despre aceasta initiativa , Zaharia Stancu care era Presedintele Uniunii Scriitorilor din acea perioada, a dat un raspuns ramas in istorie : „PENTRU ASTA O SA VA PUPAM SI IN CUR, NUMAI SA NU VA CACATI IN TIMP CE O FACEM !”
Astfel a luat nastere complexul de la malul Marii Negre , aflat si in zilele noastre intre Strada Scriitorilor si frumoasa plaja, alintata “la scriitori”. Dej nu a mai apucat sa vada Complexul terminat , el murind in 1965 (din cauze neclare). Inaugararea a fost facuta de succesorul lui , Ceausescu, revolutionar de profesie si un tip “constipat” , asa cum avea sa descopere poporul roman in anii care au urmat (dar asta este alta poveste lunga si foarte trista din pacate).
In jurul Complexului a aparut in 1967 Statiunea Neptun , statiune ce a debutat cu regim inchis , doar pentru membri mai putin importanti ai PCR , devenind statiune deschisa in timp.
Dupa Neptun , in sud spre Mangalia , au aparut statiunile , Jupiter , Venus si Saturn.
Procesul s-a incheiat in anul 1973 , odata cu aparitia , la nord de Netpun, a Statiunii Olimp ce avea sa fie numita in acea perioada “perla litoralului romanesc”.