Amintiri
Amintiri 16 – Dezvoltarea litoralului romanesc

Amintiri 16 – Dezvoltarea litoralului romanesc

La inceputul secolului XX , Eforia Spitalelor din Romania (Ministerul Sanatatii) a decis , in urma informarilor facute de mai multi specialisti despre proprietatile curative ale namolului din Lacul Techirghiol , sa construiasca aici un sanatoriu.

Zona (actuala Eforie Sud) , se afla pe atunci pe mosia unui boier moldovean pe nume Movila, care privind in perspectiva (asa cum a privit Bugsy Siegel in cazul LAS VEGAS), s-a hotarat sa transforme mosia intr-un proiect imobiliar.

Proiectul s-a bucurat de un succes enorm , in timp record vile de bogatasi si hoteluri , aparand practic “peste noapte”.

Asa a luat fiinta statiunea Techirghiol/Movila , numita in zilele noastre Eforie Sud.  In scurt timp statiunea a devenit centrul vietii mondene in sezonul estival.

In romanul “ Patul lui Procust” de Camil Petrescu (daca nu l-ai citit sugerez sa incerci si nu o sa-ti para rau) , unul dintre eroii principali Fred Vasilescu , copil de bani gata, sportsman si monden, povesteste intamplarile traite intr-o vara la Hotelul Popovici/Movila. Acelasi hotel apare si intr-o povestire a lui Mircea Eliade.  In scurt timp statiunea a devenit nu numai centrul vietii mondene ,ci si al vietii culturale , multi intelectuali “ de marca “ achizitionand resedinte de vara aici. Lipsa de spatiu construibil a determinat o extindere a statiunii catre nord , extindere ce s-a facut pe un proiect urbanistic al arhitectei Arta Florescu si asa a luat  fiinta statiunea Eforie Nord.

La Mamaia , aparitia statiunii a fost determinata de construirea resedintei regale de vara aici. Este actualul Club Castel, pe langa care treceam noi doi in drum spre cofetaria prietenului tau Antonio , care iti servea tie inghetate personalizate (per il mio amico  Vittorio ).  Constructia de vile si hoteluri a mers si aici in ritm accelerat , culminand cu inaugurarea (de catre regele Carol II in persoana ) Hotelului Rex in anii ’30. 

Regimul comunist a construit aici hoteluri incepind cu sfarsitul anilor ’50 , transformand Mamaia intr-o statiune pentru turistii straini , purtatori de valuta,  tu ca cetatean roman avand acces numai cu aprobare speciala.

Treaba asta a avut si o parte buna si anume infintarea postului de radio “RADIO VACANTA” , care emitea in mai multe limbi straine si isi avea sediul in Mamaia.

2 thoughts on “Amintiri 16 – Dezvoltarea litoralului romanesc

    • Author gravatar

      Draga Domnule „Constantin Un Baiat Fin,”
      Dupa o perioada destul de lunga in care am avut o multime de evenimente medicale neplacute (cu Elisa) ne-am hotarat sa citim cele scrise de Dvs. La inceput am fost destul de sceptic privind talentul dv de scriitor. Insa dupa parcurgerea primei pagini, lectura m-a captivat si ma uitam cu groaza ca bateria tabletei mele se ducea la vale. Ca prin minune totusi a rezistat pana la al 44-a episod. Trebuie sa marturisesc cu rusine, ca in ultimii ani nu am mai citit absolut nimic. Programul meu de vacanta, cand mergeam la munte mai ales, in primele zile, devoram 2-3 carti, dupa care intram in programul de plimbari, etc. Recunosc ca sunt un tip destul de dur si nu menajez pe nimeni.Asa ca lauda mea privitoare la ceea ce am citit este sigur adevarata. Aveti intr-adevar un talent si cititul celor scrise se Dv iti produce o adevarata placere. Si pe mine m-a batut candva gandul sa astern pe hartie episoade din viata mea si a familiei mele. Am fost insa prost inspirat si am incercat sa povestesc vecinilor sau amicilor mei diverse episoade, rezultatul a fost un fiasco.Stiam ca de obicei una din greselile des intalnite era privitul la fotografii din viata personala sau a familiei, lucru care nu intereseaza pe nimeni, iar povestile chiar enerveaza uneori. La varsta mea (aproape 80) imi dau seama ca timpul are un „end”.in egoismul meu incerc sa las in urma mea ceva. Nu am reusit pana acum si nici nu cred ca voi reusi.Amintirile sunt f f frumoase pentru cei dragi, dar nu au nici o valoare pentru cei straini. Am avut chiar experiente neplacute, povestind anumite lucruri. Va invidiez pentru talent si pentru faptul ca am citit pe nerasuflate ce ati scris. Este o dovada de mare talent. Cu stima Emil Florea

      • Author gravatar

        Stimate Domnule Florea,
        Intodeauna este foarte greu sa-i convingi pe cei care te cunosc, ca mai poti face si altceva decat rutina zilnica.
        Scepticismul poate merge de la incredulitate, pana la negarea totala.
        In cazul de fata, neincrederea dvs se poate explica prin faptul ca, de cand ne cunoastem, atitudinea mea lipsita de „fitze de vedeta”, a creat confuzie (HA,HA,HA).
        Cu multe multumiri pentru amabilul dvs comentariu,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.